USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Magneettikuvaus

Miten minun tulee valmistautua tutkimukseen?

Voit tutustua tarkemmin magneettikuvauksen valmistautumisohjeisiin täällä.

Löytyykö koko vartalon magneettikuvaus? / Voidaanko kuvata koko vartalo kerralla magneetissa?

SYNLABilla emme valitettavasti tee koko vartalon magneettikuvausta. Yhdellä tutkimusajalla magneettitutkimuksessa kuvataan yksi kuvauskohde.

Mitä tarkoittaa kuvauksien eri laajuudet?

Tutkimuksen eri laajuudet perustuvat tutkimuksessa käytettyihin kuvasarjoihin. Kuvasarjat määräytyvät oirekuvan ja kuvalöydöksen perusteella. Laajempi tutkimus ei tarkoita isompaa kuvauskohdetta tai tarkempaa tutkimusta.

Tarvitseeko olla varaus magneettikuvaukseen?

Magneettikuvaukseen tulee olla ajanvaraus. Ajanvarauksen voi tehdä joko verkkosivujemme kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 326 3260.

Voiko joku suomentaa lausunnon?

Tutkimuksen lausuva radiologi kirjoittaa lausunnon suomeksi, mutta lääketieteellisiä termejä käyttäen. Lausunto tehdään huomioiden mahdollinen jatkohoito.

Saanko lähetteen jatkotutkimuksiin?

Jos tutkimuksessa löytyy kiireellisesti hoidettavaa, olemme yhteydessä lähettävään lääkäriin tai asiakkaaseen ohjataksemme asiakkaan suoraan jatkohoitopaikkaan.

Jos kuvataan esim. kehon yläosaa, vaikuttaako kehon alaosassa oleva metalli?

Kehossa olevat metallit eivät yleensä ole este tutkimukselle, mutta asiasta tulee ilmoittaa SYNLABin hoitohenkilökunnalle ennen tutkimusta. Ilmoita ajanvarauksen yhteydessä kehoon asennetusta implantista kuten insuliinipumpusta tai sisäkorvaproteesista. Selvitämme aina tapauskohtaisesti, voidaanko magneettikuvaus toteuttaa.

Mikäli kehossasi on metallia, vierasesine tai implantti, josta ei ole ilmoitettu ajanvarauksen yhteydessä, olkaa yhteydessä SYNLABin asiakaspalveluun. Turvallisuussyistä on tärkeää varmistaa, että SYNLAB saa riittävät tiedot metallista (Asennusvuosi, implantin malli). Yhteydenottoa ei tarvita, mikäli metalli on jokin seuraavista:

  • nivelproteesi
  • hammaspaikka, hammasproteesi tai retentiokaari
  • luun tukirauta, naula tai ruuvi
  • tatuointi

Onko putki avoin molemmista päistä?

Magneettikuvaus tapahtuu valaistussa ja ilmastoidussa tunnelimaisessa laitteessa, joka on avoin molemmista päistä. 

Käytetäänkö tutkimuksessa varjoainetta?

Tutkimuksessa käytettävästä tehosteaineesta päättää tutkimuksen lausuva radiologi lähetteessä olevan oirekuvan ja kuvalöydöksen perusteella. Lähetteettömät tutkimukset teemme ensisijaisesti ilman tehosteainetta.

Mitä eroa on 1,5t ja 3t laitteella? Onko 3t laite parempi?

1,5 ja 3 Teslan erot liittyvät magneettikentän voimakkuuteen. Tesla (T) on magneettivuon tiheyden yksikkö. 1,5 Teslan tutkimuslaitteen magneettikenttä on noin 30 000 kertainen maan magneettikenttään nähden. Tänä päivänä niin maailmalla kuin Suomessa tehdyistä magneettitutkimuksista yli 90 % tehdään 1,5 Teslan magneettitutkimuksilla.

Kuka toimittaa lausunnon eteenpäin hoitavalle taholle?

Asiakkaan tulisi toimittaa tutkimuksen lausunto hoitavalle taholle. SYNLAB toimittaa lausunnon eteenpäin sopimuskumppanien järjestelmään sopimuksen mukaisesti.

Mistä tiedän, mitä pitää kuvata?

Tutkimuskohde tulisi määrittää ennen tutkimusta. Jos et ole varma tutkimuskohteesta tai tutkimusmenetelmästä, pyydämme olemaan yhteydessä lääkäriin, joka voi määrittää tutkimuskohteen oirekuvan mukaisesti.

Mitä teen tutkimuksen jälkeen?

Tutkimuksen jälkeen saatte radiologin lausunnon tutkimuksesta. Jos tarvitsette apua jatkohoitotarpeeseen, pyydämme olemaan yhteydessä omaan lääkäriinne.

Millaisella lähetteellä saan Kela-korvauksen magneettitutkimuksesta?

Saadaksesi Kela-korvauksen, tarvitset yksityiserikoislääkärin allekirjoittaman tutkimus- ja hoitomääräys SV3-lomakkeen. Asiakkaalla tulee olla siis allekirjoitettu erikoislääkärin lähete, jossa on lisäksi ruksittu sairaudenhoito -kohta. Lähete tulee olla allekirjoitettu lähettäneen lääkärin toimesta, puolesta allekirjoitettu lähete ei käy. Myös Kela-kortti tulee olla mukana magneettiin tultaessa.

Laboratorio

Voinko tulla ilman varausta laboratoriotutkimukseen?

Tutkimukseen tulee varata aika. Aikoja on kuitenkin hyvin saatavilla, monesti jopa samalle päivälle.

Mistä löytyvät tutkimusten hinnastot ja saako niitä tulostettua jostain?

Ajantasaiset hinnat löytyvät nettisivuiltamme Hinnastot-välilehdeltä. 

Miten minun tulee valmistautua tutkimukseen?

Voit tutustua tarkemmin laboratoriotutkimusten valmistautumisohjeisiin täällä.

Miten valmistaudun hormonitutkimuksiin, jos käytän hormonivalmisteita?

Suosittelemme aina epäselvissä tilanteissa varmistamaan asian hoitavalta lääkäriltäsi, ennen verikokeeseen tuloa. 

Voiko näytteen palauttaa ilman varausta?

Näytepurkkien noudolle ja palautukselle tulee varata omat aikansa.

Miksi vain SYNLABin omat näytepurkit käyvät?

Asiakkaan oikeanlainen valmistautuminen näytteenottoon vaikuttaa merkittävästi tulosten oikeellisuuteen sekä tulosten oikeaan tulkintaan. Analysoivan laboratorion esivalmisteluohjeita on noudatettava tarkasti. On varmistettava, että eri näytteenottokerroilla otetuista näytteistä saadaan mahdollisimman vertailukelpoisia tuloksia ja että näytteet otetaan samoissa olosuhteissa ja samoihin näytepurkkeihin, missä tutkimusten viitearvotkin on laadittu.

Rintatutkimukset

Rintatutkimusten usein kysytyille kysymyksille on oma sivunsa: Kysymyksiä ja vastauksia rintatutkimuksista.

Terveyskansio

Miten voi ohittaa Kela-kortin? / Onko Kelakortti pakko lisätä tietoihin?

Kela-korttia ei ole pakko lisätä omiin tietoihin. Mikäli et ole lisännyt kuvas Kela-kortistasi Terveyskansioon, tulee se olla mukana käynnillä.

Voiko vanhempi saada lapsen tulokset omaan Terveyskansioon?

Puolesta asioidessa lapsen tutkimustulokset lähetetään käynnin yhteydessä varmistettuun kotiosoitteeseen tai toiselle terveydenhuollon toimijalle.

Muut

Miksi sähköinen lähete ei riitä vaan tarvitsen mukaani paperisen lähetteen?

Kelaa varten tarvitsemme alkuperäisen lähetteen, jonka toimitamme heille.

Miten tulokset tulevat?

Saat sähköpostitse ilmoituksen, kun tulokset ovat nähtävissä Terveyskansiossa. Mikäli tiedoissasi ei ole sähköpostiosoitetta, tulee ilmoitus tekstiviestitse.

Miksi tiedot eivät mene Omakantaan?

SYNLABin potilastiedot eivät vielä ole yhteydessä Omakantaan, joten valitettavasti tutkimusten tulokset ja vastaukset eivät siirry Kantaan. Työskentelemme asian parantamiseksi, jotta tulevaisuudessa tiedot siirtyisivät Kantaan automaattisesti. Siihen asti asiakkaan tulee itse huolehtia tulosten toimittamisesta lääkärille.

Jos lausunnossa tai tutkimuksissa on poikkeavaa, miten pitää toimia?

Poikkeavien tulosten kohdalla suosittelemme hakeutumaan lääkäriin, joka auttaa tulosten tulkinnassa ja selvittää hoito- ja jatkotutkimusten tarpeen. 

Tarvitseeko kelakortti olla mukana?

Mikäli olet lisännyt kuvan Kela-kortistasi Terveyskansioon ei sitä tarvitse olla mukana käynnillä.

Riittääkö ajokortti kuvalliseksi henkilötodistukseksi?

Kyllä riittää.

Milloin aika pitää viimeistään perua, ettei tule maksua?

Varattu aika pitää perua viimeistään 24 tuntia ennen varausta. Peruuttamattomasta ajasta joudumme veloittamaan maksun.

Menevätkö tulokset suoraan lääkärille?

Tulokset tulevat näkyviin asiakkaan omaan Terveyskansioon.

Voinko asioida toisen puolesta?

Potilastiedot ovat salassa pidettäviä eikä niitä saa luovuttaa sivulliselle tai lähiomaisille ilman pätevää potilaan suostumusta tai laista tulevaa muuta edellytystä. Jos potilas on estynyt asioimista itse tai tarvitsee apua asioinnissaan, voidaan käyttää asioinnin sujuvoittamiseksi potilaan antamaa valtakirjaa eli kirjallista suostumusta, joka tallennetaan osaksi potilaan tietoja. Valtakirjassa tulee kertoa tarkasti minkä tilanteen hoitamiseen potilas on antanut suostumuksen. Valtakirjan voi tulostaa tästä.

Voinko maksaa e-passilla?

Valitettavasti e-passi ei kuulu maksuvaihtoehtoihimme.