Tietopankki

B1-vitamiini auttaa elimistöä monin tavoin (fB-B1-Vit)

Mikä B1-vitamiini on? 

B1-vitamiini auttaa elimistöä tuottamaan energiaa, osallistuu aminohappojen, rasvojen, alkoholin sekä glukoosin aineenvaihduntaan. B1-vitamiinia tarvitaan myös sydämen, hermoston sekä lihasten toimintaan. Se tunnetaan myös nimellä tiamiini. 

Tiamiinia saa seuraavista ravintoaineista: täysjyväleipä, kananmunat, siipikarja, pasta ja riisi, sianliha, kala, palkokasvit (kuten mustat pavut ja soijapavut), siemenet ja pähkinät. B1-vitamiinia on lisätty useissa maissa elintarvikkeisiin tarkoituksena estää B1-vitamiinin puutoksen syntyminen. 

Elimistön B1-vitamiinivarastot ovat niukat ja puutostila voi kehittyä helposti muutamassa viikossa, jos B1-vitamiiinin saanti estyy. Tärkeimmässä riskiryhmässä ovat runsaasti alkoholia käyttävät ihmiset, koska alkoholi estää B1-vitamiinii imeytymistä ja häiritsee sokeriaineenvaihduntaa, johon B1-vitamiiini osallistuu. Muita riskiryhmiä ovat aliravitut ja suolistosairautta potevat. Raskauden aikana B1-vitamiiin tarve voi jopa kolminkertaistua. 

Milloin B1-vitamiini kannattaa mitata? 

B1-vitamiini kannattaa mitata epäiltäessä vitamiinin puutostilaa. 

B1-vitamiinipuutos voi aiheuttaa  

– painon ja ruokahalun menetystä 

– sekavuutta 

– muistin menetystä 

– lihasheikkoutta  

– sydänvaivoja.  

Lisäksi B1-vitamiinin puutos voi aiheuttaa Wernicke-Korsakoffin oireyhtymän, joka vaikuttaa enimmäkseen alkoholin suurkuluttajilla aiheuttaen käsien ja jalkojen pistelyä ja puutumista, vakavaan muistin menetykseen, hämmennyksen ja sekaannuksen. 

Mitä B1-vitamiini tutkimus mittaa? 

Mittaamalla B1-vitamiinin pitoisuus verestä nähdään, onko elimistössä tarpeeksi B1-vitamiinia. 

Puutostilaa aiheuttava syy ei selviä tutkimuksessa eli se, johtuuko puutos vitamiinin liian vähäisestä saamisesta vai imeytymishäiriöstä. 

Miten pääsen tutkimukseen? 

Pääset B1-vitamiini arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä.

Varaa aika B1-vitamiini tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen? 

Paastoa suositellaan. Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta

Miten tulkitsen B1-vitamiini tulosta? 

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava: 

Viitearvot: 28-85 μg/l

Viitearvot määritellään siten, että 95 % ihmisten tuloksista ovat niiden sisällä.  

Mistä kohonnut B1-vitamiini arvo voi johtua? 

B1-vitamiinin liikasaanti on harvinaista. Se voi aiheutua, jos syö tuotteita, joihin on lisätty runsaasti B-vitamiineja. Näitä ovat esimerkiksi lisäravinteet. 

Mistä alentunut B1-vitamiini arvo voi johtua? 

Puutostilan voi aiheuttaa rajallinen tai riittämätön ruokavalio, aliravitsemus, B-vitamiinin imeytymistä häiritsevät lääkkeet, mahalaukun ohitusleikkaus, alkoholin suurkulutus sekä pitkäaikaiset sairaudet, jotka vaikuttavat ravintoaineiden imeytymiseen (keliakia). 

LÄHTEET: 

SYNLAB Tutkimusluettelo: B1-vitamiini, verestä, paastotilassa (4948 fB-B1-Vit)  https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=44

Terveyskirjasto: Beriberi https://www.terveyskirjasto.fi/ltt00412 

Lab Test Online: B-vitamins https://labtestsonline.org/tests/b-vitamins 

Ruokavirasto: B-vitamiinit https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/energiajuomat/energiajuomiin-lisattavat-vitamiinit-ja-muut-aineet/b-vitamiinit/ 

Päivitetty 27.7.2021